Quantcast
Channel: cappelen damm – Forlagsliv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 501

Barndommens nattbord: Intervju med Kristian Landmark

$
0
0

Kristian Landmark (f.1981) er sammen med Ole Bernt Tellefsen aktuell med bok nummer to i actiontegneserien 7, en serie grafiske romaner i det norske tegneserielandskapet. I første bok, 7 – Trusselen fra dypet, møter vi Oscar, som blir kidnappet i et friminutt og tatt med i en underlig blå bil som forsvinner i havet. I seks andre land opplever seks barn det samme… Bok nummer to, 7 – Monstermanetene, inneholder sentrale elementer som: En bro over Gibraltarstredet, en gigantisk støvsuger og et biologisk våpen verden ikke har sett maken til. Den Sorte Orden truer med å føre hele Middelhavsregionen inn i kaos. Det blir opp til Oscar og de seks nye vennene hans å stoppe dem… Boken er illustrert av Regine Toften Holst.

«…noe så sjeldent som en superengasjerende norsk superheltserie for barn og ungdom.»
Erle Marie Sørheim i Dagbladet

Monstermanetene
Monstermanetene er bok nr. to i den grafiske actionromanserien 7 av Kristian Landmark og Ole Bernt Tellefsen. Boken er illustrert av Regine Toften Holst.

Kristian Landmark – filmmann og forfatter

Kristian Landmark (f.1981) er manusforfatter og regissør. Han har laget kortfilmer, dokumentarer og dramatiserte dokumentarer. Kristian har studert drama ved høgskolen i Oslo og Universitetet i Agder, og har bakgrunn som sceneinstruktør. I høst har han avsluttet sin mastergrad i manusarbeid ved Den norske filmskolen på Lillehammer.

Barndommens nattbord

– Er det en eller flere bøker fra «barndommens nattbord», som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg?

Bøker jeg husker spesielt fra barndommen er I Morgentåkedalen av Jan Deberitz og Padda Sifadda av Dr. Seuss. Ronald Jakobsens illustrasjoner fra Morgentåkedalen og forfatterens vakre, korthugde tekstlinjer sitter fortsatt. Samtidig har den en moral som er vanskelig å slå: «Det finnes ting i livet som er viktigere enn sopp». Den stormannsgale Padda i Dr. Seuss bok, som står på vennene sine for å nå toppen, sitter også godt i. For meg er disse to bøkene eksempler på hvor genial barnelitteratur kan være i sin enkelhet. Og opplevelsen og lærdommene har jeg tjent på å huske som voksen.

– Var du av de heldige som fikk sitte på et voksenfang og bli lest for som barn? Og hadde du noen gode stunder med en lesende voksen på sengekanten?

Jeg ble lest for både av min far og min mor. Min far imponerte som den grusomme «Gromleren» fra Morgentåkedalen. Min mors evner som sengekantleser er store, og jeg husker spesielt boken Hvem skal trøste knøttet? av Tove Jansson. Selv har jeg også hatt gleden av å lese for egne barn, senest nå Ludde for datteren min Lotte på snart ett år.

– Hva har litterære møter i barndommen betydd for din senere skapende virksomhet?

– Roald Dahl og Astrid Lindgren er de forfatterne som har betydd desidert mest for meg. Deres visjonære fortelleringer er utrolig inspirerende. Det samme er den gjennomgående respekten tekstene deres kommuniserer til et ungt publikum.

Innlegget Barndommens nattbord: Intervju med Kristian Landmark dukket først opp på Forlagsliv.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 501