Quantcast
Channel: cappelen damm – Forlagsliv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 501

Møt vårens barnebokdebutanter: Hanne Fossaa Eriksen

$
0
0
Hanne Fossaa Eriksen
Debutant Hanne Fossaa Eriksen. Foto: Lars Eriksen

Alfabetdyr – en original bok der bokstaver er forvandlet til dyr

Hanne Fossaa Eriksen (f.1988) er illustratør og grafisk designer, bosatt i Oslo. I sin debutbok Alfabetdyr har hun forvandlet bokstaver og tall til originale og morsomme dyreillustrasjoner. Ved bruk av visuelle lærings- og husketeknikker har hun laget en les-lek-lær-bok rettet mot barn som har begynt å lære seg norsk og engelsk. Hver bokstav, stor og liten, er formet som et dyr som har samme forbokstav på engelsk. Her er noen eksempler på ord man finner i boken:

Bear-bjørn
Elephant-elefant
Lion-løve
Tiger-tiger

Hanne Fossaa Eriksen
Hanne Fossaa Eriksens debutbok Alfabetdyr er en fargerik og original tilnærming til bokstavlek og språklæring

– Gratulerer med original og fargerik debutbok! Alfabetdyr? Hvor kom bokideen fra? Og når bestemte du deg for å gå for den?

-Tusen takk, det er skikkelig stas! Alfabetdyr er et resultat av det som egentlig har blitt en ganske lang bokstavreise. Det startet med Bacheloroppgaven min fra Lasalle i Singapore i 2011, hvor jeg lagde én bokstav om dagen i ett år. Jeg ville utfordre hypotesen min om at å utføre en daglig kreativ oppgave kunne hindre det en kaller «creative blocks»(det å bli tom for ideer eller sitte fast i en kreativ prosess), og være til inspirasjon for andre prosjekter i hverdagen som designer. Da brukte jeg alt fra gjenstander til maling, tusj og papir, og det var etter ca 250 bokstaver at jeg begynte å blande min egen tegnestil med bokstaver.

– Hekta på bokstaver, altså?

– Ja, etter noen år i reklamebransjen i Singapore og Oslo plukket jeg opp prosjektet igjen. Jeg fikk forespørsel fra en venninne, som lurte på om hun kunne gi én av alfabetplakatene, hvor jeg hadde tegnet alfabetet, til nevøene sine i julegave. Etter det lagde jeg flere alfabeter, og fikk interesse fra en lærer på Ila barneskole, Berit Nygård. Da kom jeg fram til at alfabetprosjektet kunne bidra til å gjøre bokstaver mer spennende for barn, ved bruk av visuelle lærings- og husketeknikker – som en leken innfallsvinkel til læring.  Jeg startet med plakater, og begynte etterhvert med andre type alfabetprodukter og temaer for å teste ut hva som kunne fenge. Noe ligger fortsatt på nettbutikken min, Spurven Design.

– Uansett litt av en idé med en bok der hele alfabetet er tegnet som dyr, med ett dyr for hver bokstav – i kombinasjon med å lage en «min første norsk-engelske ordbok»? Hva kom først?

– Dyrene kom først. Jeg fikk tilbakemeldinger fra tidligere kunder og venner om at et dyrealfabet hadde vært et morsomt og lærerikt. Dessuten var det et alfabet jeg hadde hatt lyst til å lage lenge. Siden det er mange likheter mellom norsk og engelsk, var jeg nysgjerrig på om det gikk an å finne dyr med samme forbokstav på begge språk, noe som også ville gi alfabetet en større læringsverdi.

– Jeg tenker det må ha vært ganske krevende å finne ett dyr for hver bokstav som begynner med samme forbokstav på to ulike språk, som engelsk og norsk? Det finnes neppe oppslagsverk for slikt. Hvordan foregikk din «research»?

– Først så var det å grave opp så mange dyr jeg klarte etter eget minne – men det hadde nok ikke gått uten Google! Mye bildesøk på hvordan dyrene egentlig ser ut har også hjulpet under tegneprosessen. Jeg tok for meg én og én bokstav, og heldigvis finnes det mange nettsider som viser en oversikt over dyrenavn som starter på de forskjellige bokstavene både på engelsk og norsk. Så måtte jeg bare prøve meg litt frem for å finne dyrene som fungerer på begge språk, og som jeg også visuelt kunne forestille meg kunne fungere som bokstaver. Jeg er for eksempel veldig glad for at det eksisterer en weddellsel – for W var litt tricky! Og zorillaen! Da lærte jeg meg samtidig at sebra skrives med s og ikke z på norsk – som var min opprinnelige plan for z.

– Har du et favorittdyr?

– hmmmm… Det må nok bli hesten og elefanten 🙂 Hest var det dyret jeg alltid elska å tegne da jeg var liten, og den fungerer så fint med bokstaven H/h. Elefanten var den første skissen jeg lagde, og den jeg presenterte som en del av konseptet da jeg hadde karra til meg et møte med Cappelen Damm i fjor vår. Alfabetdyrene var ett av flere bokkonsepter jeg presenterte i møtet vårt, så jeg tenker at jeg har mye å takke elefanten for:)

– Boken din er en «Les-Lek-Lær–bok». Hva legger du i dette begrepet?

– Først og fremst håper jeg den kan inspirere barn og foreldre til å snakke om språkene og dyrene våre, og til å tegne egne bokstaver. Ved å tegne med utgangspunkt i assosiasjonsskapende design, ønsker jeg å bruke det visuelle som en leken innfallsvinkel til læring. Ved bruk av konkreter, slik at vi får flere «knagger» å henge de forskjellige formene på – på begge språk. Jeg håper dette kan være et lystbetont supplement, og fungere som et grunnlag og en inspirasjon til videre lek og læring.

– Jeg vil si at det lekne dominerer i Alfabetdyr. Og du er åpenbart en kreativ sjel. Vil du også beskrive deg selv som et lekent menneske?

– Jeg elsker å leke! Det tror jeg at jeg aldri jeg blir for gammel til. Alle mulige brettspill, tegning, miming, forskjellig type ballspill, utkledning, svømming – og generelt det meste som kan omtales som lek. Jeg har også fått meg en skikkelig lekekompis til kjæreste, så det hjelper på hverdagslekinga! Men favoritt»leken» vil nok alltid være volleyball, både i sanden og inne. Laglederen vår har allerede lagt store planer om å opprette en egen pensjonistserie når vi bikker 70, så satser på lek og aktivitet hele livet:)

Hanne Fossaa Eriksen
ABC: Her tre eksempler på hvordan illustratør og forfatter Hanne Fossaa Eriksen har lekt seg med bokstavene våre.

– Du er illustratør og grafisk designer. Men boken din viser også en forfatter med pedagogisk «snert». Hvor kommer pedagogen Hanne inn?

– Det er skikkelig gøy å høre, spesielt fra en alfabetveteran som deg. Som designer er jeg lært opp til å gjøre mye research og få tilbakemeldinger fra personer som kan ha nytte av det jeg lager. Ofte for å kunne dekke behov jeg ikke nødvendigvis ser fra mitt eget ståsted. Samtaler, undersøkelser og tilbakemeldinger fra pedagoger, lærere, barn og foreldre har vært en viktig del av reisen med det å gjøre bokstaver mer visuelt spennende.

– Og så vil du frembringe en takk til elevene på en spesiell skole?

– Ja, en spesielt stor takk til elever og lærere på Ila barneskole! De har gitt mye viktig input og tilbakemeldinger – og tro på at dette kunne fenge. Ellers er jeg generelt nysgjerrig på hvordan vi er skrudd sammen som mennesker, og hvordan miljø, instinkt og erfaringer påvirker hvem vi er. Personlig sliter jeg litt med hukommelsen, så jeg synes dette med hukommelse og hjernens strukturer er ekstra interessant. Dette med å skape assosiasjoner har vært et viktig virkemiddel for at jeg selv skal huske forskjellige ting, noe som nok har påvirket arbeidet mitt en god del.

– Kan du fortelle litt om dine meritter før bokdebuten? Du har jobbet mye med reklame og visuell kommunikasjon. Hvilke visuelt uttrykk føler du er mest «ditt»?

– Det er så mye interessant å velge mellom. Jeg vil gjerne ha litt av alt! Research og konseptutvikling er jeg spesielt glad i. Hvordan skape et konsept som dekker et behov på en god måte, og bruke det visuelle til å formidle det? Nå er det også mye spennende som skjer innenfor både prosessarbeid og teknologi. I reklamebransjen har det ofte vært den allerede eksisterende merkevaren som har lagt føringer for uttrykket, så det er spennende å få bevege seg inn på et nytt felst, hvor jeg kan blande tegneglede og egen stil med å lage noe som kan være til nytte for barn.

Mest «mitt» uttrykk er nok et alfabet jeg har tegnet som tøysete ansikter. Det er litt røffere enn dyrealfabetet, og mer likt de type tegningerjeg alltid har klussa ned på kladdebøker, mattebøker og tegneark opp igjennom åra. Tegning har egentlig vært mest på fritiden før jeg starta med alfabetprosjektet, men jeg har lenge hatt et ønske om å gjøre mer ut av det. Jeg er interessert i den kraften illustrasjone kan ha til å formidle budskap, konsepter og identiteter.

– Har du noen litterære forbilder blant barnebokforfatter og -illustratører?

– Da jeg var liten var det Erlend Loes Kurt-bøker og Roald Dahl som sto høyest. Spesielt SVK og Georgs magiske medisin var historier som jeg ble helt oppslukt av da det var høytlesing på senga før leggetid. Pappas ivrige innlevelse i rollen som den fæle bestemora til Georg, gjorde leseopplevelsen ekstra morsom. Tegneserien Larsons gale verden var nok en inspirasjon da jeg tegna som liten – og ikke minst broren min, som alltid har vært veldig tøysete i både tegnestil og som person. Vi tegna masse sammen som små.

Av aktuelle illustratører er jeg spesielt fascinert av de vakre illustrasjonene til Lisa Aisato – de er som kunstverk. Og så liker jeg utrolig godt de rette strekene og livlige karakterene til Lars Fiske. Og Flu Hartbergs artige Fagprat-karakterer. Vanskelig å velge. Det blir en god blanding av mange!

– Hvilke håp og forventninger har du til boken din, nå som den er på vei ut i verden?

– Jeg håper at de barna som får boken vil ha det gøy med den, og samtidig lære litt på veien – det er tross alt de som er de viktigste «anmelderne». Jeg fikk høre fra en venninne av søstera mi at sønnen hennes nå løp rundt med boka under armen hele dagen etter boklanseringen, og ikke vil legge den fra seg. Og en annen venninne som sa at sønnen vil lese igjennom boka hver kveld. Det er skikkelig gøy å høre. Jeg blir utrolig glad av slike tilbakemeldinger:)

Nå skal jeg også være på Miniøya i Fortellerteltet, og ha litt aktiviteter der, hvor barn og foreldre kan bli med å tegne, fargelegge og leke med alfabetdyrene. Er veldig spent på hvordan responsen og opplegget blir, og hvilke type aktiviteter jeg kan ta med til andre arrangementer.

-Har du tenkt på Alfabetdyr-konseptet brukt på andre språk enn norsk og engelsk?

– Dersom boka kunne fenge barn i andre land hadde det vært kjempegøy! Ved å forandre på og legge til noen illustrasjoner kan boka fungere på for eksempel tysk-engelsk og engelsk-fransk. Jeg har en drøm om å kunne legge til og oversette til tre språk, som engelsk-norsk-arabisk, eller for eksempel engelsk-norsk-vietnamesisk, hvor de forskjellige dyrenavnene forekommer på tre språk i samme bok. Det hadde vært givende å bidra til et større mangfold av bøker for flerspråkelige barn.

Jeg ser et potensiale i å videreutvikle illustrasjonene til annen bruk, som på kortspill, sengetøy – eller som et spill på ipaden. Med andre ord har jeg mange tanker og ideer. Vi får se hvilke muligheter som dukker opp og hvilke dører som åpner seg.

– Wow! Det virker som det har gitt mersmak å lage bok? Kan du i så fall røpe videre litterære planer?

– Det har vært en ny og lærerik prosess – og veldig fint å få samarbeide med Cappelen Damm som har pusha meg lengre, og kommet med så mye bra input underveis! Det er gøy å ha så flinke folk å spille ball med, og noe konkret å jobbe mot. Samarbeid er gull, og det hadde ikke blitt like bra hvis jeg hadde jobbet på boka helt alene. Jeg tror en ofte får utviklet enda bedre ting i tverrfaglig samarbeid enn på egenhånd.

Da vi lagde avtalen om Alfabetdyr, inkluderte det også et annet konsept jeg har jobbet med, hvor jeg bruker illustrasjoner for å visualisere mengdeforståelse gjennom tøysete tall og rim. Ingenting satt i stein ennå, men er ikke helt utenkelig at det kommer en bok nummer to. Vi får se hvordan det utvikler seg, men jeg håper uansett å få illustrere og utforme visuell kommunikasjon videre – både innenfor litteratur og på andre arenaer. Og er noen nysgjerrige på videre utvikling, så oppdaterer jeg omverdenen litt på @spurvendesign på instagram:)

Innlegget Møt vårens barnebokdebutanter: Hanne Fossaa Eriksen dukket først opp på Forlagsliv.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 501