Quantcast
Channel: cappelen damm – Forlagsliv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 501

Barndommens nattbord: Intervju med Tore Renberg

$
0
0

Vinner av Tarjei Vesaas debutantpris

Tore Renberg debuterte i 1995 med kortprosaboken Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Siden har han utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønte bøker for både voksne og barn. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk og flere av dem er filmatisert, bl.a. Manne som elsket Yngve og Kompani Orheim. Kompani Orheim ble forøvrig tildelt P2-lytternes romapris (2005), mens oppfølgeren Charlotte Isabel Hansen, den tredje boken om karakteren Jarle Klepp, fikk Bokhandlerprisen (2008).

Ine og Hasse
Tore Renberg og Øyvind Torseters bøker om søsknene Ine og Hasse har nådd et stort publikum. Ine er størst og klarer alt. Hasse sier bare «Ja» eller «Traktor».

Ine og Hasse, sjarmerende søskenpar i barnebøker for de minste

Tore Renberg har utgitt  flere barnebøker i samarbeid med anerkjente illustratører, blant andre fortellingene om den trassige gutten Sinus sammen med Per Dybvig og om fantasifigurene Hando og Kjendo sammen med Kim Hiorthøy, og flere bøker om søsknene Ine og Hasse, illustrert av Øyvind Torseter.  For Gi gass, Ine! mottok Renberg og Torseter Kultur- og kirkedepartementets bildedbokpris 2010. Politikens anmelder Christel Wiinblad ga oppfølgeren He, he Hasse (2011) terningkast fem og skrev bl.a.: «Et stort lille mesterværk om at flytte en sten (…) Man bør give sig selv den gave at nyde denne (…)  bog langsomt (…) bemærkelsesværdigt gavmild og helt bogstavelig talt et lille fint og storpoetisk mesterværk.» Tore Renbergs foreløpig siste barnebok, Jenny, kom i 2016 og er illustrert av Lene Ask.

– Er det en eller flere bøker fra «barndommens nattbord» som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg?

– Alle barn deler ein ting; dei elskar litteratur. Er det ikkje glimrande? Eg bruker å gjere eit poeng av dette når eg reiser rundt på ungdomsskoler og gjerne møter ein og annan dude på 9. trinn som synest at litteratur er superkjipt. «Her er du nå. For litt sida var du eit barn med trang til fortellinger. Kva hendte?» Barndommens nattbord. Å bli lest for, å begynna å lesa. Favorittboka mi då eg var 11 år, var Ulvehunden av Jack London. Då hadde eg begynt å lese sjølv. Eg hadde han i Disneys Juniorbokklubb, kor eg var medlem. For ein roman; drivande, levande, rørande! Eg har eksemplaret enno, forresten. Leste han for sonen min i fjor. Han var heilt enig med meg: «Det er den beste boka eg har lese, pappa.»

– Var du av de heldige som fikk sitte på et voksenfang og bli lest for som barn? Og hadde du noen gode stunder med en lesende voksen på sengekanten?

– Eg har sterke minner fra den tida. Eventyrene: Asbjørnsen og Moe, pappa og mamma leste dei for meg, det var herleg og vilter litteratur, Østenfor sol og vestenfor måne!

– Hva har litterære møter i barndommen betydd for din senere skapende virksomhet?

– Det har ganske sikkert vært veldig viktig. Eg begynte å skriva sjølv i 12-års-alderen, først var det songtekstar, så dikt og noveller og lengre ting. Forut for dette låg den første barndommen, fylt av fortellinger.

Ønsker du å lese flere artikler, forfatterintervjuer og få boktips så meld deg på nyhetsbrev her!

Innlegget Barndommens nattbord: Intervju med Tore Renberg dukket først opp på Forlagsliv.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 501