Quantcast
Channel: cappelen damm – Forlagsliv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 501

Oscarshall – et sommerslott blott til lyst og lette drømmer

$
0
0

Solblank ferjefart og vind i håret ventet oss på kunstforeningens siste utflukt før ferien. Herlig etter høstlige vår- og forsommeruker. Turen gikk fra Rådhusbrygga til Dronningen på Bygdøy, og videre til fots gjennom fasjonabelt villastrøk mot målet: Lystslottet Oscarshall, som både har en vakker arkitektur, en spennende historie og veggdekor bestående av fantastiske kunstverk.

Oscarshall Bygdøyfergen

Bygdøyfergen – et populært og sommerlig transporttilbud ut til «Ladegaardsøen». Foto: VisitOSLO/Rolf Thoresen

Oscarshall ligger skrånende elegant ned mot Frognerkilen. Av vår utmerkede guide og omviser, fikk vi vite at slottet ble bygget på oppdrag av Kong Oscar I og Dronning Joséphine, og sto ferdig i 1852. Dyktige håndverkere, som hadde fått sin læretid under oppføringen av Det kongelig slott, ferdigstilt få år tidligere, ble benyttet. Oscarshall ble bygget som et moderne lystslott, inspirert av byggekunst fra flere land og kulturer. I dag disponeres eiendommen av Hans Majestet Kongen, men tilhører den norske stat. På sommeren er slottet åpent for publikum, med omvisninger og konserter.

Oscarshall3

Utsikt fra terrassen på selve slottet mot deler av hageanlegget og «naustet» nede ved vannet. Foto: Anne Østgaard

Under byggingen av Oscarshall fikk en rekke norske samtidskunstnere i oppdrag å utsmykke bygningen. Her er arbeider av malerne Joachim Frich og Adolph Tidemand, og skulptørene Christopher Borch og Hans Michelsen – og originale møbler av det mest forseggjorte slaget. I dag framstår lystslottet som et monument over norsk kunst og kunstindustri fra midten av 1800-tallet. Vi gikk høytidsstemte rundt og tok inn alt det romantiske, overveldende, solide og vakre, men ble hviskende enige om at vi raskt ville gått lei denne herligheten dersom vi fikk muligheten til å bo der. Spesielt hjemmekoselig var det ikke der, ingen internettilgang og dårlig mobildekning.. Og ikke et IKEA-møbel å se så langt øyet rakk..

Oscarshall6

Oscarshall og anlegget rundt slottet regnes som nygotikkens hovedverk her i landet, og er et av våre viktigste nasjonalromantiske minnesmerker. Foto: Anne Østgaard

Vi var ikke blant de første «turistene» som slapp inn i det relativt nyoppussede lystslottet. Faktisk ble slottet åpnet som museum for publikum allerede i 1880-årene av Kong Oscar II. I følge vår omviser, er slottet i de senere år bragt tilbake til det originale, og er svært pietetsfullt restaurert. Det fremstår nå i sin opprinnelige fargeprakt, møblert med sine opprinnelige møbler. Dagens publikum får slippe til i flere rom enn tidligere. Og jammen så vi ikke et flott portrett av vår egen kronprins oppe i et av de mer private gemakker, men så viste det seg å være hans svenske tippoldefar.. Forfar til både farmor og farfar. Så nå vet vi i hvert fall hvor og hvem han har seg fra. Dessverre var det ikke lov å fotografere inne.. Ute derimot var det fritt frem.

Oscarshall2

Blide Cappelen Damm-damer på luftig slottsbalkong.

Galleri Dronning Joséphine
Etableringen av Galleri Dronning Joséphine er H.M. Dronning Sonjas idè og initiativ. Det ble åpnet i 2013 med utstilling Tre reiser – tre landskap, et samarbeid mellom Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Dronningen selv. Sammen etablerte de tre stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend, hvis formål er å stimulere papirbasert kunst. Stipendet deles ut annet hvert år, og ble i fjor tildelt den dyktige, finske kunstneren Tiina Kivinen, som vår egen kunstforening har kjøpt inn arbeider av. Sommerens utstiller er den danske multikunstneren Allan Sørensen, med fugler i tekst og bilder, som gjennomgangsmotiv.

Oscarshall4

Den danske multikunstneren Allan Sørensens «tavle» med teksten: To draw backward skin a bird wrong side out over the wings and legs..

Oscarshall utstilling

Her flere av Allan Sørensens arbeider, der også bokstaver og tekst danner motivene.

For alle som ønsker mer informasjon om Norges eneste lystslott av kongelig kvalitet og karakter, kan opplyses at Oscarshall har sin egen facebookside. Og forlaget kan stolt vise til kunsthistoriker Nina Høyes utmerkede coffetable-bok Oscarshall, i serien om kongelige eiendommer. Vår aktive kunstforening vandrer uansett videre. Til høsten kan vi blant annet lokke medlemmene med guidet omvisning på Munchmuseet, der Munch møter van Gogh, og en utflukt til Kistefoss, med utstilling inne og skulpturpark ute.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 501